Top 40 legnépszerűbb link > Mars - wyw.hu

Szponzorált linkek
Barangoljunk a bolygó felszínén
http://hirek.csillagaszat.hu/mars/20070620_mars_felszin.html

Minden eddiginél nagyobb felbontású felvételeket tettek közzé a Marsról, melyek bárki számára tanulmányozhatóvá teszik a vörös bolygó felszíni részleteit.

Barangoljunk a bolygó felszínén
Repüljön most Ön is a felszín felett!
http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20070401hirek.html

Spirit és az Opportunity amerikai marsjárók több mint három éve dolgoznak a vörös bolygón. Néhány, a közelmúltban született új eredményüket foglaljuk össze cikkünkben, két látványos NASA-videó kíséretében.

Repüljön most Ön is a felszín felett!
Idegen űrhajó lehet a Naprendszerben
http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20040902idegen.html

Az idegen civilizációkkal való kapcsolatfelvétel legjobb módja üzenetekkel ellátott űrszondák küldése lehet. Nem kizárt, hogy számunkra is van már egy "küldemény" a Naprendszerben - írja két kutató a Nature-ben.

Idegen űrhajó lehet a Naprendszerben
Az eddigi legizgalmasabb képek
http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20040128azeddigi.html

Számos kutató az eddigi legizgalmasabb marsi képekként értékeli az Opportunity marsjáró által lefényképezett sziklákat, ugyanis finom, vékony rétegzettség látható rajtuk. Nagy esély van arra, hogy ezek lesznek az egykori vízborítás eddigi legkomolyabb bizonyítékai.

Az eddigi legizgalmasabb képek
A rómaiak egyik fő istensége
http://mek.oszk.hu/00000/00060/html/068/pc006869.html

(Mavors és Marspiter is, a carmen fratrum Arvaliumban Marmar v. Marmor, akit az oszkok Momers-nek neveztek), az ó-itáliai népek és különösen a rómaiak egyik fő istensége.

A rómaiak egyik fő istensége
Mégis van élet a Marson?
http://index.hu/tudomany/urkutatas/fvm061207/

A NASA számtalan fotó áttanulmányozása után arra a következtetésre jutott, hogy az elmúlt években patakok csordogáltak a Marson. Akkor viszont folyékony víznek is kell lennie, ahol meg van víz, ott többnyire van élet is. A magyar csillagászok üdvözlik az amerikaiak felzárkózását.

Mégis van élet a Marson?
Olympus Mons
http://hu.wikipedia.org/wiki/Olympus_Mons

Az Olympus Mons (Olympus-hegy) a legnagyobb ismert hegy a Naprendszerben, a Marson. A központi magaslat 27 km-re emelkedik ki környezetéből (a Mount Everest-nél háromszor magasabbra), a marsfelszín átlagos szintjétől 25 km magasságig. Egy két km mély medencében fekszik. Alapja 540 km széles, a kalderája 85 km hosszú, 60 km széles és 3 km mély, hat egymást fedő kráterrel.

Olympus Mons
Egykor 'tocsogott' a bolygó felszíne
http://index.hu/tudomany/urkutatas/mars0302/

Az Opportunity amerikai marskutató szonda bizonyítékokat talált arra vonatkozólag, hogy a Mars felszínén egykor víz hömpölygött. Ezt a NASA kutatói kedden jelentették be washingtoni sajtótájékoztatójukon.

Egykor 'tocsogott' a bolygó felszíne
Utazás rekordidő alatt
http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20041122utazas.html

Új rakétahajtóművet fejlesztenek a washington egyetemen, amely drámaian lerövidítheti a Mars-utazás időtartamát, sőt kulcsfontosságú lépés lehet ahhoz, hogy az emberiség megvesse lábát a Naprendszer távoli vidékein is.

Utazás rekordidő alatt
Aszteroida fenyegeti a vörös bolygót
http://www.sg.hu/cikkek/57018

Hamarosan egy újonnan felfedezett aszteroida csapódhat a Marsba. A tudósok csütörtöki bejelentése szerint az űrkőzetnek 1:75 esélye van, hogy január 30-án eltalálja bolygószomszédunkat.

Aszteroida fenyegeti a vörös bolygót
Működő vulkánok
http://www.sg.hu/cikkek/34957

A Mars körül keringő európai űrszonda felvételei azt jelzik, hogy talán még ma is létezik működő vulkán a vörös bolygón, tovább rombolva a halott világ elképzelést és kijelölve az elsődleges helyeket a marsi élet keresésére irányuló jövőbeli expedíciók számára.

Működő vulkánok
2030 körül élet lesz a Marson
http://www.origo.hu/vendegszoba/tudomany/200401162030.html

A Mars múltjának megismerésével jobban megérthetjük saját bolygónk fejlődését, és talán választ kaphatunk arra a kérdésre, hogy máshol is megtörtént-e az élet csodálatos kialakulása. Vendégünk volt a Mars Society magyar tagozatának két szervezője, Csengeri Tímea és Sik András.

2030 körül élet lesz a Marson
Arcjáték a Marson
http://sas2.elte.hu/mars.htm

Emberarcra emlékeztetô alakzat látható a Mars északi féltekéjén, Cydonia térségében - legalábbis azokon a képeken, amelyeket a Viking-1 Orbiter ûrszonda 1976-ban készített. A Mars-életben hívôk várost, piramisokat, utakat is "felfedeztek". Több mint egy évtizeddel késôbb, 1998 áprilisában a Mars Global Surveyor (MGS) amerikai ûrszonda tízszer jobb felbontású felvételt készített ugyanarról a területrôl.

Arcjáték a Marson
Kétséges a folyékony víz jelenléte a Mars felszínen
http://www.sg.hu/cikkek/58608

Egy 2006-os jelentésben felmerült, hogy a Mars felszínét még az elmúlt évtizedben is alakíthatta folyékony víz. A NASA most cáfol.

Kétséges a folyékony víz jelenléte a Mars felszínen
Káprázatos képek a Marsról
http://www.geographic.hu/index.php?act=napi&rov=4&id=10301

A Mars Reconnaissance Orbiter űrszonda számos felvételt készített a közelmúltban a Mars felszínéről, hogy a kutatók kiválaszthassák a 2009-ben a vörös bolygóra érkező új marsjáró leszállóhelyét.

Káprázatos képek a Marsról
Rejtélyes tárgyak
http://index.hu/tudomany/urkutatas/mars041208/

Az Opportunity Mars-járó egyik nyilvánosságra hozott felvételén különös "gerendákra" lettek figyelmesek a szokatlanra fogékony internetezők, mások pedig a Mars Express felvételein vélnek felfedezni geometriai alakzatokat, melyeket az élénkebb képzelőerejű fórumozók az értelmes élet bizonyítékának vélnek.

Rejtélyes tárgyak
A Hold elfedi a Mars bolygót
http://www.parameter.sk/blog/bodok/holnap-hajnalban-hold-elfedi-mars-bolygot

A Holdról már a legrégebbi korok óta tudták, hogy közelebb van minden más égitestnél. Földkörüli keringése során ugyanis bolygónkról nézve mindig eltakar egy bizonyos égterületet (megközelítőleg 0.5 fok a Hold átmérője, s egy óra alatt nagyjából ekkora utat tesz meg az égbolton), s időről időre elfedi a pályája látóirányában levő csillagokat vagy éppenséggel a Napot, amikor is a napfogyatkozás jelensége következik be.

A Hold elfedi a Mars bolygót
Eltűnt a rejtélyes nyúl
http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20040309mars.html

A komoly felfedezések után egy könnyedebb téma a vörös bolygóról: az Opportunity egyik felvételén érdekes, nyúlfülre emlékeztető szerkezet tűnt fel, 4,5 méterre a marsjárótól.

Eltűnt a rejtélyes nyúl
Drasztikus klímaváltozás a Marson
http://index.hu/tudomany/urkutatas/mars1222/

Naprendszerünk valamennyi bolygója közül a Mars klímája emlékeztet leginkább a földire, amennyiben mindkét bolygó igen érzékeny a Nap körüli keringés paramétereiben bekövetkező igen csekély változásokra, áll a Nature most megjelent tanulmányában.

Drasztikus klímaváltozás a Marson
Sótartalmú vizet találtak
http://szines.transindex.ro/?hir=3572

Sótartalmú vizet talált a Mars felszínén az Opportunity nevű amerikai Mars-robot.

Sótartalmú vizet találtak
Újabb színes felvételek
http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20071018-mars-uj-szines-felvetelek-a-ma ...

A Wirtz-kráterben lévő dűnék erősen színfokozott képe...

Újabb színes felvételek
Rejtélyes barlangra bukkantak a Marson
http://www.technet.hu/hir/20100624/rejtelyes_barlangra_bukkantak_a_mar

gy csapat hetedik osztályos gyerek egy tanulmányi program keretében vizsgálta a Mars felszínét, mikor valami váratlanra bukkantak: a kis fekete lyuk a tudósok szerint egy különös barlang lehet a Marson.

Rejtélyes barlangra bukkantak a Marson
Történelem
http://www.vmig.sulinet.hu/archivum/0405/12A/irimizs/t%C3%B6ri/trtnelem.htm

A monda szerint Rómát Romulus és Rémus alapította. Anyjuk Silvia volt, egy Vesta-szűz. Apjuk pedig a hatalmas Mars isten.

Történelem
A Mars holdjaira küldene embert a NASA
http://index.hu/tudomany/urkutatas/mars071109/

Az amerikai űrhivatal szakemberei szerint tíz éven belül ember mehetne a Mars egyik holdjára, a Phobosra. A leszállás könnyebb lenne, mint a vörös bolygón, de a sugárzással lehetnek gondok.

A Mars holdjaira küldene embert a NASA
Kék napnyugta a vörös bolygón
http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20050715keknapnyugta.html

A Spirit a vörös bolygón töltött 489. marsi nap (sol) estéjén (2005. május 10-én) panorámakamerájával látványos fotót rögzített egy marsi naplementéről. A látóhatár már beleharapott a "kékesen" nyugvó napkorongba, amelynek mérete kétharmada a Földről láthatónak. Az előtérben a Jibsheet névre keresztelt szikla körvonalai sejthetők.

Kék napnyugta a vörös bolygón
Rejtélyes üledékek
http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20071121-mars-uj-eredmenyek-a-radaros-v ...

Rejtélyes üledékek és leszállóhely-jelöltek: európai eredmények a Marsról.

Rejtélyes üledékek
Túlélhető az utazás
http://index.hu/tudomany/urkutatas/marsram/

A Marsra látogató embereknek csak kisebb egészségi problémáik lennének az őket érő sugárzás miatt, de a küldetést biztosan túlélnék, állapították meg a NASA kutatói a Mars Odyssey által begyűjtött adatokból.

Túlélhető az utazás
Deimos
http://hu.wikipedia.org/wiki/Deimos

Naprendszerünkben a Naptól számított negyedik bolygó a Mars. A bolygónak két holdja van. Mind kettő kisméretűnek számít a Naprendszer holdjai között. Ezek a Phobos és a Deimos.

Deimos
Életre alkalmas körülményeket talált a Spirit
http://index.hu/tudomany/urkutatas/mars111207/

A Spirit, és testvére, az Oppurtunity több mint 1300 napja rója a Mars felszínét, bár eredetileg csak 90 napos élettartamot jósoltak nekik a tervezőik.

Életre alkalmas körülményeket talált a Spirit
Holdbázis
http://index.hu/tudomany/urkutatas/bush0108/

Az űrkutatással kapcsolatos nagyra törő tervek bejelentésére készül George Bush amerikai elnök a jövő héten. Amerikai sajtóértesülések szerint az elnök bejelenti, hogy bázis létesül a Holdon, és embert küldenek a Marsra.

Holdbázis
Phobos (hold)
http://hu.wikipedia.org/wiki/Phobos_%28hold%29

A Mars felszíne és egyik holdja, a Phobos közötti távolság mindössze 5 760 km. Összehasonlításképpen: bolygónk és a Hold között 378 000 km ez a távolság. A Phobos méretei: 27,0x21,6x18,8 km, tömege 1,08x1016 kg, közepes sűrűsége 1,9 g/cm3. Mars körüli ellipszis alakú pályájának excentricitása 0,0210, fél nagytengelye 9 382 km. A pályasíkja csaknem egybeesik a bolygó keringési síkjával. A Phobos gyorsabban kering, mint ahogy a Mars egyszer megfordul a tengelye körül. A Marsot 7 h 39 m alatt kerüli meg, vagyis naponta háromszor, eközben kétszer kel fel a nyugati és kétszer nyugszik le a keleti égbolton.

Phobos (hold)
Elektromos mini-tornádók
http://ma.hu/tart/rcikk/h/0/85176/1

A Marsra utazó embert elektromos mini-tornádók fogadhatják majd, az űröltözékre tapadó mérgező porral.

Elektromos mini-tornádók
Magyar marslakók
http://www.mta.hu/index.php?id=634&no_cache=1&backPid=390&tt_news=8531&cHash ...

Áprilisban ha nem is a Marsra, de az amerikai Utah-ba utazott a HungaroMars 2008 hatfős legénysége, ahol két hétig kipróbálhatták, milyen lesz az élet a Marson.

Magyar marslakók
Összetörhetett a szonda
http://hvg.hu/vilag/00000000005412FB.aspx?s=24h

Szakemberek szerint a brit szonda a vártnál ritkább légkör miatt túl gyorsan lépett a bolygó légterébe.

Összetörhetett a szonda
Milyennek látnánk a Mars két holdját a bolygóról?
http://www.geographic.hu/index.php/www.mtv.hu/index.php?act=napi&id=5611&PHP ...

A hosszú hegymászás után a Spirit megpihent a Husband Hill tetején, és az éjszakai égbolt megfigyelésével töltötte idejét. A robotgeológus szeptember 9-ei felvételei alapján készült a Mars két holdjának mozgását bemutató multimédia.

Milyennek látnánk a Mars két holdját a bolygóról?
Új eredmények
http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20070924-opportunity-mars-reconnaisance ...

Újabb komoly fejlemény a Marson: a Spirit amerikai marsjáró kinyújtotta robotkarját, és alaposan szemügyre vette a vörös bolygó talaját. Elkészült az emberiség első mikroszkópos felvétele egy másik égitesten.

Új eredmények
Szenzációs felfedezés
http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20050223szenzacios.html

Európai kutatók bejelentése szerint a Mars egyenlítőjének közelében egy viszonylag fiatal, befagyott tenger fekszik, közvetlenül a felszín alatt.

Szenzációs felfedezés
Időugrás a Marson
http://www.ekultura.hu/mutat.php?cid=221

1994-et írunk. Az emberiség közös erőfeszítéssel lakhatóvá tette a Mars kietlen földjét, és népes számú telepes vándorolt ki az újrakezdés lehetőségével kecsegtető kolóniára, melynek sorsa az ENSZ kezében van.

Időugrás a Marson
Élet után kutatnak a Mars felszíne alatt
http://hirek.oldal.info/h%C3%ADr/bulv%C3%A1r/2007/07/10/171626/%C3%89let%20u ...

Az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA) olyan robot küld a Marsra, amellyel a bolygó felszíne alatt kutatnak élet után.

Élet után kutatnak a Mars felszíne alatt
Fotó készült a Mars holdjáról
http://index.hu/tudomany/urkutatas/phob041112/

Az európai Mars Express űrszonda elkészítette az eddigi legrészletesebb felvételeket a Mars nagyobbik, Phobos nevű holdjáról.

Fotó készült a Mars holdjáról
Hirdetések
Oldal leírása
mars.wyw.hu: Mars katalógus. Mars a vörös bolygó. Élet a marson, utazás a marsra, kutatás, holdjai, víz, mikrobák, marsjárók, meteoritok.
Gyűjteményünkben 209 válogatott mars témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Hirdetések
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez Google+

Aktív linkek: 209 | Várakozó linkek: 0 | Ajánlott linkek: 0 | Linkre kattintás összesen: 2936