Top 40 legtöbb szavazattal rendelkező link > Mars - wyw.hu

Szponzorált linkek
MARS - A vörös bolygó
http://drom.hu/blog/1384/

Kevés dolog van a csillagászatban és az űrkutatásban, ami ennyire megosztaná az emberiséget, mint a vörös bolygó, a Mars. Húsz éve még tátott szájjal bámultuk az első űrszondák által küldött félreértelmezhető képeket a planétáról, mostanra azonban hála a modern technológiának, jó néhány rejtélyről kiderült, hogy csupán a természet véletlen, bolondos játéka.

MARS - A vörös bolygó
Arcjáték a Marson
http://sas2.elte.hu/mars.htm

Emberarcra emlékeztetô alakzat látható a Mars északi féltekéjén, Cydonia térségében - legalábbis azokon a képeken, amelyeket a Viking-1 Orbiter ûrszonda 1976-ban készített. A Mars-életben hívôk várost, piramisokat, utakat is "felfedeztek". Több mint egy évtizeddel késôbb, 1998 áprilisában a Mars Global Surveyor (MGS) amerikai ûrszonda tízszer jobb felbontású felvételt készített ugyanarról a területrôl.

Arcjáték a Marson
Repüljön most Ön is a felszín felett!
http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20070401hirek.html

Spirit és az Opportunity amerikai marsjárók több mint három éve dolgoznak a vörös bolygón. Néhány, a közelmúltban született új eredményüket foglaljuk össze cikkünkben, két látványos NASA-videó kíséretében.

Repüljön most Ön is a felszín felett!
Negyedik évüket kezdik a marsjárók
http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20070105negyedik.html

A vörös bolygón dolgozó két robotgeológus, a Spirit és az Opportunity 2004 eleje óta üzemel, sokszorosan túlteljesítve minden eddigi célkitűzést. A földi irányítók most olyan új szoftvert töltenek fel a két roverre, amely tovább növeli munkavégzésük hatékonyságát, így az öregedő berendezések a korábbiaknál is több információt küldhetnek haza 2007-ben.

Negyedik évüket kezdik a marsjárók
Pazar fotók a Marsról, pánik a Földön
http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20061219ujeredmenyek.html

Pazar fotók a Marsról, pánik a Földön: új eredmények az új Mars-szondától.

Pazar fotók a Marsról, pánik a Földön
Magyar kutató a friss marsi folyásnyomokról
http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20061207hetevnel.html

A NASA szerda esti, rendkívüli sajtótájékoztatóján új felvételeket mutattak be a Mars felszínéről. A közelmúltban "eltűnt" MGS most közölt képein két, az elmúlt öt évben keletkezett vízfolyásnyom sejthető. A megfigyelés az eddigi legfontosabb bizonyíték lehet arra, hogy időnként jelenleg is van folyékony víz a vörös bolygó sivatagos felszínén.

Magyar kutató a friss marsi folyásnyomokról
Lehet-e élet a Marson?
http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20030604lehete.html

Egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a Földhöz hasonlóan a Marson is megszületett az élet, sőt talán az ősi marsi mikrobák gyarmatosították saját bolygónkat is. A hétfőn megkezdődött európai Mars-küldetés közelebb vihet minket a nagy kérdés megválaszolásához: van-e, illetve lehet-e élet a Marson?

Lehet-e élet a Marson?
Kétséges a folyékony víz jelenléte a Mars felszínen
http://www.sg.hu/cikkek/58608

Egy 2006-os jelentésben felmerült, hogy a Mars felszínét még az elmúlt évtizedben is alakíthatta folyékony víz. A NASA most cáfol.

Kétséges a folyékony víz jelenléte a Mars felszínen
Egykor 'tocsogott' a bolygó felszíne
http://index.hu/tudomany/urkutatas/mars0302/

Az Opportunity amerikai marskutató szonda bizonyítékokat talált arra vonatkozólag, hogy a Mars felszínén egykor víz hömpölygött. Ezt a NASA kutatói kedden jelentették be washingtoni sajtótájékoztatójukon.

Egykor 'tocsogott' a bolygó felszíne
Drasztikus klímaváltozás a Marson
http://index.hu/tudomany/urkutatas/mars1222/

Naprendszerünk valamennyi bolygója közül a Mars klímája emlékeztet leginkább a földire, amennyiben mindkét bolygó igen érzékeny a Nap körüli keringés paramétereiben bekövetkező igen csekély változásokra, áll a Nature most megjelent tanulmányában.

Drasztikus klímaváltozás a Marson
Véget ért a jégkorszak a Marson
http://index.hu/tudomany/urkutatas/globa1211/

A marsi klíma időszakos változására és a sarkköri jég visszahúzódására utaló jeleket fedezett föl a Mars Odyssey űrszonda, amely több mint két évig keringett a vörös bolygó körül.

Véget ért a jégkorszak a Marson
Csillagászat.wyw.hu
http://csillagaszat.wyw.hu/

A csillagászat katalógus oldalon szinte minden megtalálható ami releváns. Csillagászat - csillagászok, csillagvizsgáló, planetárium, csillagképek, naprendszer és még sok minden más.

Csillagászat.wyw.hu
Adatok
http://www.mars-space.eoldal.hu/oldal/a-mars-adatai

A Mars pályája, távolsága és egyéb adatok a Mars bolygóról.

Adatok
Rejtélyes barlangra bukkantak a Marson
http://www.technet.hu/hir/20100624/rejtelyes_barlangra_bukkantak_a_mar

gy csapat hetedik osztályos gyerek egy tanulmányi program keretében vizsgálta a Mars felszínét, mikor valami váratlanra bukkantak: a kis fekete lyuk a tudósok szerint egy különös barlang lehet a Marson.

Rejtélyes barlangra bukkantak a Marson
Sótartalmú vizet találtak
http://szines.transindex.ro/?hir=3572

Sótartalmú vizet talált a Mars felszínén az Opportunity nevű amerikai Mars-robot.

Sótartalmú vizet találtak
Élet után kutatnak a Mars felszíne alatt
http://hirek.oldal.info/h%C3%ADr/bulv%C3%A1r/2007/07/10/171626/%C3%89let%20u ...

Az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA) olyan robot küld a Marsra, amellyel a bolygó felszíne alatt kutatnak élet után.

Élet után kutatnak a Mars felszíne alatt
Az "új" Naprendszer - A Mars új arca
http://meteor.mcse.hu/galeria/main.php/1999/199906/

Bár a híres marsbéli arcról kiderült, hogy sem emberi, sem más arcra nem hasonlít, az utóbbi két évben a vörös bolygónak egy egészen új arculata kezd körvonalazódni.

Az "új" Naprendszer - A Mars új arca
Hold
http://hold.wyw.hu

[A titokzatos Hold] [Asztrológia és hold] [Cikkek, érdekességek] [Ember a holdon] [Hold és irodalom] [Hold és művészet] [Holdfogyatkozás] [Holdjárók] [Holdkórosság] [Holdkutatás] [Holdnaptár] [Külföldi oldalak] [Más bolygók holdjai] [Mitológia] [Telihold] [Tévhitek] [WYW katalógusok]

Hold
Korszakalkotó jelentőségű lenne
http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20080610-phoenix-kisfilm-az-egykori-mar ...

Miért gondoljuk, hogy a Marson a múltban kialakulhatott az élet? Ha kialakult, mit találhatunk meg ma belőle? Hol élnek és milyenek azok a földi élőlények, amelyekhez hasonlóak a Marson is előfordulhatnak? Az [origo] rövidfilmjében Almár Iván és Horváth András űrkutató-csillagászok, valamint Kereszturi Ákos és Sik András Mars-kutatók, Világűr rovatunk szerzői foglalják össze a legfontosabb tudnivalókat arról, mit és hogyan keres a Phoenix.

Korszakalkotó jelentőségű lenne
Hajnali dér
http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20080821-vizjeg-a-marson-hajnali-deret- ...

A Phoenix-szonda érdekes jelenséget örökített meg a bolygón, amelyet a szakemberek már régóta vártak, és korábban csak a Viking-küldetés keretében rögzítettek: éjszaka kivált jeget a felszínen.

Hajnali dér
Minitornádók tánca
http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20080914-porordogok-a-phoenix-mellett-a ...

A Phoenix leszállóhelyén lassan beköszönt a tél. A Nap egyre alacsonyabbra emelkedik csak a horizont fölé, és éjszaka már a látóhatár alá bukik. Emiatt nagyobb a napi hőingás, és az éjszaka erősen lehűlő felszínre a vízjég is kifagy a légkörből. Ugyanakkor csillagunk még elég erősen süt ahhoz, hogy napközben felmelegedjen a felszín. Az erős napi hőingás miatt a vörös bolygón sok helyen megfigyelhető porördögök mutatkoznak a környéken.

Minitornádók tánca
Pasadena, a Főnix leszállt!
http://www.sg.hu/cikkek/60332/pasadena_a_fonix_leszallt

Magyar idő szerint ma hajnalban belépett a NASA Phoenix leszállóegysége a Mars légkörébe, ahol a súrlódás, egy hatalmas ejtőernyő és végül 12 rakéta segítségével sikeresen végrehajtotta automatikus leszállását a bolygó északi jégsapkája közelében. A pasadenai Sugárhajtómű Laboratórium (JPL) munkatársai helyi idő szerint este 8 óra magasságában lélegezhettek fel, ekkor érkeztek meg a bolygó körül keringő Mars Odyssey űrszonda által átjátszott telemetriai adatok, melyek arról tanúskodtak, hogy a Phoenix 7 óra 53 perckor épségben földet ért.

Pasadena, a Főnix leszállt!
Barangoljunk a bolygó felszínén
http://hirek.csillagaszat.hu/mars/20070620_mars_felszin.html

Minden eddiginél nagyobb felbontású felvételeket tettek közzé a Marsról, melyek bárki számára tanulmányozhatóvá teszik a vörös bolygó felszíni részleteit.

Barangoljunk a bolygó felszínén
Mégis van élet a Marson?
http://index.hu/tudomany/urkutatas/fvm061207/

A NASA számtalan fotó áttanulmányozása után arra a következtetésre jutott, hogy az elmúlt években patakok csordogáltak a Marson. Akkor viszont folyékony víznek is kell lennie, ahol meg van víz, ott többnyire van élet is. A magyar csillagászok üdvözlik az amerikaiak felzárkózását.

Mégis van élet a Marson?
Víz után szaglásznak a Mars-kutató robotok
http://index.hu/tudomany/urkutatas/marsbot/

Az európai és az amerikai űrkutatók egyaránt június elején bocsátották útjukra a vörös bolygót felderítő robotjaikat: a Mars Express projekt részét képező Beagle 2-t az előbbiek, míg a NASA-terveket kivitelező Spirit-ot és (valamivel később) az "ikertestvér" Opportunity-t az utóbbiak.

Víz után szaglásznak a Mars-kutató robotok
Elindult a Marsra a második terepjáró
http://index.hu/tudomany/urkutatas/mrover0708/

Egy újabb műszaki hiba miatt kis késéssel ugyan, de - közép-európai idő szerint - kedd reggel röviddel öt óra után Cape Canaveralról útnak indították a második marsjárót.

Elindult a Marsra a második terepjáró
A Marsról fotózta a Földet az űrszonda
http://index.hu/tudomany/urkutatas/marsfoto0523/

A Mars térségéből készített, a Földet ábrázoló fényképet hozott honlapján nyilvánosságra az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA csütörtökön.

A Marsról fotózta a Földet az űrszonda
Vadnyugattá válhat a Mars
http://index.hu/tudomany/mars0913/

Egy vezető brit csillagász attól tart, hogy ha az állami expedíciók helyett magántőkéből utazó felfedezők látnak neki a Mars feltérképezésének, akkor újjáéledhet az egykori Vadnyugat, ahol a törvények fabatkát sem értek.

Vadnyugattá válhat a Mars
Marsbéli krónika
http://index.hu/kultur/scifi/vmars/

Kim Stanley Robinson Vörös Mars-ciklusa igazi bolygótörténelem: egy kolonizáció története. Az első külbolygó emberi betelepítésének olvasmányos, izgalmas krónikája.

Marsbéli krónika
Porvihar tombol a Marson
http://index.hu/tudomany/marsvihar/

A Mars Global Surveyor (MGS) szonda, amely 1997 óta kering a vörös bolygó körül, június közepe óta egy több száz kilométeres átmérőjű viharzóna képeit közvetíti. A csillagászok szerint a heves turbulencia az egész bolygót beterítheti.

Porvihar tombol a Marson
Összetörhetett a szonda
http://hvg.hu/vilag/00000000005412FB.aspx?s=24h

Szakemberek szerint a brit szonda a vártnál ritkább légkör miatt túl gyorsan lépett a bolygó légterébe.

Összetörhetett a szonda
Mars
http://csillagaszat.uw.hu/mars.html

A Mars a Földnél mintegy másfélszer távolabb van a Naptól, így fele annyi hõt kap, mint a Föld. De ez az egyetlen bolygó, amelynek légköre vagy nappali hõmérséklete hasonlít a Földére. A Mars átmérõje éppen csak valamivel nagyobb a földi átmérõ felénél, de tömege a Földének csak egy tizede, így a felszíni nehézségi gyorsulása a földinek kb. harmada.

Mars
Deimos
http://hu.wikipedia.org/wiki/Deimos

Naprendszerünkben a Naptól számított negyedik bolygó a Mars. A bolygónak két holdja van. Mind kettő kisméretűnek számít a Naprendszer holdjai között. Ezek a Phobos és a Deimos.

Deimos
Phobos (hold)
http://hu.wikipedia.org/wiki/Phobos_%28hold%29

A Mars felszíne és egyik holdja, a Phobos közötti távolság mindössze 5 760 km. Összehasonlításképpen: bolygónk és a Hold között 378 000 km ez a távolság. A Phobos méretei: 27,0x21,6x18,8 km, tömege 1,08x1016 kg, közepes sűrűsége 1,9 g/cm3. Mars körüli ellipszis alakú pályájának excentricitása 0,0210, fél nagytengelye 9 382 km. A pályasíkja csaknem egybeesik a bolygó keringési síkjával. A Phobos gyorsabban kering, mint ahogy a Mars egyszer megfordul a tengelye körül. A Marsot 7 h 39 m alatt kerüli meg, vagyis naponta háromszor, eközben kétszer kel fel a nyugati és kétszer nyugszik le a keleti égbolton.

Phobos (hold)
A két kisméretű hold
http://www.observatory.hu/index.php?ugras=hirolvaso&hirszama=40092&nyelv=0

A Marsnak két kisméretű holdja van, melyeket Asaph HALL fedezett fel még 1877-ben.

A két kisméretű hold
A Hold elfedi a Mars bolygót
http://www.parameter.sk/blog/bodok/holnap-hajnalban-hold-elfedi-mars-bolygot

A Holdról már a legrégebbi korok óta tudták, hogy közelebb van minden más égitestnél. Földkörüli keringése során ugyanis bolygónkról nézve mindig eltakar egy bizonyos égterületet (megközelítőleg 0.5 fok a Hold átmérője, s egy óra alatt nagyjából ekkora utat tesz meg az égbolton), s időről időre elfedi a pályája látóirányában levő csillagokat vagy éppenséggel a Napot, amikor is a napfogyatkozás jelensége következik be.

A Hold elfedi a Mars bolygót
Gravitációs katasztrófából származnak?
http://index.hu/tudomany/urkutatas/mars0730/

A Mars két holdja, a Phobos és a Deimos egy valaha létezett hatalmas hold törmelékei, véli egy amerikai csillagász. A nem sokkal a bolygó létrejötte után befogott holdat a Mars gravitációs mezeje egyszerűen szétzúzta, és a nagyobb darabok a bolygó felszínébe csapódtak. A kutató szerint ez vár a Phobosra is, a Deimoson viszont űrállomást lehetne létrehozni.

Gravitációs katasztrófából származnak?
Űrcél lesz a két hold
http://nol.hu/cikk/470865/

Felejtsük el a Marsot, inkább a vörös bolygó két apró holdja, a Phobos és a Deimos lehet az emberiség űrhódításának következő célpontja - hangzott el egy e heti kaliforniai konferencián. A tudósok szerint az első űrhajósok egy évtizeden belül leszállhatnak valamelyik marsi holdra.

Űrcél lesz a két hold
Milyennek látnánk a Mars két holdját a bolygóról?
http://www.geographic.hu/index.php/www.mtv.hu/index.php?act=napi&id=5611&PHP ...

A hosszú hegymászás után a Spirit megpihent a Husband Hill tetején, és az éjszakai égbolt megfigyelésével töltötte idejét. A robotgeológus szeptember 9-ei felvételei alapján készült a Mars két holdjának mozgását bemutató multimédia.

Milyennek látnánk a Mars két holdját a bolygóról?
Holdfogyatkozás a Marson
http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20051117holdfogyatkozas.html

A Spirit először örökített meg holdfogyatkozást a Mars egén. A jelenség során a Phobos nevű hold merült a Mars árnyékába, hasonlóan ahhoz, ahogy az a mi Holdunknál alkalmanként megfigyelhető.

Holdfogyatkozás a Marson
MARS - A vörös bolygó
http://drom.hu/blog/1384/

Kevés dolog van a csillagászatban és az űrkutatásban, ami ennyire megosztaná az emberiséget, mint a vörös bolygó, a Mars. Húsz éve még tátott szájjal bámultuk az első űrszondák által küldött félreértelmezhető képeket a planétáról, mostanra azonban hála a modern technológiának, jó néhány rejtélyről kiderült, hogy csupán a természet véletlen, bolondos játéka.

MARS - A vörös bolygó
Arcjáték a Marson
http://sas2.elte.hu/mars.htm

Emberarcra emlékeztetô alakzat látható a Mars északi féltekéjén, Cydonia térségében - legalábbis azokon a képeken, amelyeket a Viking-1 Orbiter ûrszonda 1976-ban készített. A Mars-életben hívôk várost, piramisokat, utakat is "felfedeztek". Több mint egy évtizeddel késôbb, 1998 áprilisában a Mars Global Surveyor (MGS) amerikai ûrszonda tízszer jobb felbontású felvételt készített ugyanarról a területrôl.

Arcjáték a Marson
Repüljön most Ön is a felszín felett!
http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20070401hirek.html

Spirit és az Opportunity amerikai marsjárók több mint három éve dolgoznak a vörös bolygón. Néhány, a közelmúltban született új eredményüket foglaljuk össze cikkünkben, két látványos NASA-videó kíséretében.

Repüljön most Ön is a felszín felett!
Negyedik évüket kezdik a marsjárók
http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20070105negyedik.html

A vörös bolygón dolgozó két robotgeológus, a Spirit és az Opportunity 2004 eleje óta üzemel, sokszorosan túlteljesítve minden eddigi célkitűzést. A földi irányítók most olyan új szoftvert töltenek fel a két roverre, amely tovább növeli munkavégzésük hatékonyságát, így az öregedő berendezések a korábbiaknál is több információt küldhetnek haza 2007-ben.

Negyedik évüket kezdik a marsjárók
Pazar fotók a Marsról, pánik a Földön
http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20061219ujeredmenyek.html

Pazar fotók a Marsról, pánik a Földön: új eredmények az új Mars-szondától.

Pazar fotók a Marsról, pánik a Földön
Magyar kutató a friss marsi folyásnyomokról
http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20061207hetevnel.html

A NASA szerda esti, rendkívüli sajtótájékoztatóján új felvételeket mutattak be a Mars felszínéről. A közelmúltban "eltűnt" MGS most közölt képein két, az elmúlt öt évben keletkezett vízfolyásnyom sejthető. A megfigyelés az eddigi legfontosabb bizonyíték lehet arra, hogy időnként jelenleg is van folyékony víz a vörös bolygó sivatagos felszínén.

Magyar kutató a friss marsi folyásnyomokról
Lehet-e élet a Marson?
http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20030604lehete.html

Egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a Földhöz hasonlóan a Marson is megszületett az élet, sőt talán az ősi marsi mikrobák gyarmatosították saját bolygónkat is. A hétfőn megkezdődött európai Mars-küldetés közelebb vihet minket a nagy kérdés megválaszolásához: van-e, illetve lehet-e élet a Marson?

Lehet-e élet a Marson?
Kétséges a folyékony víz jelenléte a Mars felszínen
http://www.sg.hu/cikkek/58608

Egy 2006-os jelentésben felmerült, hogy a Mars felszínét még az elmúlt évtizedben is alakíthatta folyékony víz. A NASA most cáfol.

Kétséges a folyékony víz jelenléte a Mars felszínen
Egykor 'tocsogott' a bolygó felszíne
http://index.hu/tudomany/urkutatas/mars0302/

Az Opportunity amerikai marskutató szonda bizonyítékokat talált arra vonatkozólag, hogy a Mars felszínén egykor víz hömpölygött. Ezt a NASA kutatói kedden jelentették be washingtoni sajtótájékoztatójukon.

Egykor 'tocsogott' a bolygó felszíne
Drasztikus klímaváltozás a Marson
http://index.hu/tudomany/urkutatas/mars1222/

Naprendszerünk valamennyi bolygója közül a Mars klímája emlékeztet leginkább a földire, amennyiben mindkét bolygó igen érzékeny a Nap körüli keringés paramétereiben bekövetkező igen csekély változásokra, áll a Nature most megjelent tanulmányában.

Drasztikus klímaváltozás a Marson
Véget ért a jégkorszak a Marson
http://index.hu/tudomany/urkutatas/globa1211/

A marsi klíma időszakos változására és a sarkköri jég visszahúzódására utaló jeleket fedezett föl a Mars Odyssey űrszonda, amely több mint két évig keringett a vörös bolygó körül.

Véget ért a jégkorszak a Marson
Csillagászat.wyw.hu
http://csillagaszat.wyw.hu/

A csillagászat katalógus oldalon szinte minden megtalálható ami releváns. Csillagászat - csillagászok, csillagvizsgáló, planetárium, csillagképek, naprendszer és még sok minden más.

Csillagászat.wyw.hu
Adatok
http://www.mars-space.eoldal.hu/oldal/a-mars-adatai

A Mars pályája, távolsága és egyéb adatok a Mars bolygóról.

Adatok
Rejtélyes barlangra bukkantak a Marson
http://www.technet.hu/hir/20100624/rejtelyes_barlangra_bukkantak_a_mar

gy csapat hetedik osztályos gyerek egy tanulmányi program keretében vizsgálta a Mars felszínét, mikor valami váratlanra bukkantak: a kis fekete lyuk a tudósok szerint egy különös barlang lehet a Marson.

Rejtélyes barlangra bukkantak a Marson
Sótartalmú vizet találtak
http://szines.transindex.ro/?hir=3572

Sótartalmú vizet talált a Mars felszínén az Opportunity nevű amerikai Mars-robot.

Sótartalmú vizet találtak
Élet után kutatnak a Mars felszíne alatt
http://hirek.oldal.info/h%C3%ADr/bulv%C3%A1r/2007/07/10/171626/%C3%89let%20u ...

Az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA) olyan robot küld a Marsra, amellyel a bolygó felszíne alatt kutatnak élet után.

Élet után kutatnak a Mars felszíne alatt
Az "új" Naprendszer - A Mars új arca
http://meteor.mcse.hu/galeria/main.php/1999/199906/

Bár a híres marsbéli arcról kiderült, hogy sem emberi, sem más arcra nem hasonlít, az utóbbi két évben a vörös bolygónak egy egészen új arculata kezd körvonalazódni.

Az "új" Naprendszer - A Mars új arca
Hold
http://hold.wyw.hu

[A titokzatos Hold] [Asztrológia és hold] [Cikkek, érdekességek] [Ember a holdon] [Hold és irodalom] [Hold és művészet] [Holdfogyatkozás] [Holdjárók] [Holdkórosság] [Holdkutatás] [Holdnaptár] [Külföldi oldalak] [Más bolygók holdjai] [Mitológia] [Telihold] [Tévhitek] [WYW katalógusok]

Hold
Korszakalkotó jelentőségű lenne
http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20080610-phoenix-kisfilm-az-egykori-mar ...

Miért gondoljuk, hogy a Marson a múltban kialakulhatott az élet? Ha kialakult, mit találhatunk meg ma belőle? Hol élnek és milyenek azok a földi élőlények, amelyekhez hasonlóak a Marson is előfordulhatnak? Az [origo] rövidfilmjében Almár Iván és Horváth András űrkutató-csillagászok, valamint Kereszturi Ákos és Sik András Mars-kutatók, Világűr rovatunk szerzői foglalják össze a legfontosabb tudnivalókat arról, mit és hogyan keres a Phoenix.

Korszakalkotó jelentőségű lenne
Hajnali dér
http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20080821-vizjeg-a-marson-hajnali-deret- ...

A Phoenix-szonda érdekes jelenséget örökített meg a bolygón, amelyet a szakemberek már régóta vártak, és korábban csak a Viking-küldetés keretében rögzítettek: éjszaka kivált jeget a felszínen.

Hajnali dér
Minitornádók tánca
http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20080914-porordogok-a-phoenix-mellett-a ...

A Phoenix leszállóhelyén lassan beköszönt a tél. A Nap egyre alacsonyabbra emelkedik csak a horizont fölé, és éjszaka már a látóhatár alá bukik. Emiatt nagyobb a napi hőingás, és az éjszaka erősen lehűlő felszínre a vízjég is kifagy a légkörből. Ugyanakkor csillagunk még elég erősen süt ahhoz, hogy napközben felmelegedjen a felszín. Az erős napi hőingás miatt a vörös bolygón sok helyen megfigyelhető porördögök mutatkoznak a környéken.

Minitornádók tánca
Pasadena, a Főnix leszállt!
http://www.sg.hu/cikkek/60332/pasadena_a_fonix_leszallt

Magyar idő szerint ma hajnalban belépett a NASA Phoenix leszállóegysége a Mars légkörébe, ahol a súrlódás, egy hatalmas ejtőernyő és végül 12 rakéta segítségével sikeresen végrehajtotta automatikus leszállását a bolygó északi jégsapkája közelében. A pasadenai Sugárhajtómű Laboratórium (JPL) munkatársai helyi idő szerint este 8 óra magasságában lélegezhettek fel, ekkor érkeztek meg a bolygó körül keringő Mars Odyssey űrszonda által átjátszott telemetriai adatok, melyek arról tanúskodtak, hogy a Phoenix 7 óra 53 perckor épségben földet ért.

Pasadena, a Főnix leszállt!
Barangoljunk a bolygó felszínén
http://hirek.csillagaszat.hu/mars/20070620_mars_felszin.html

Minden eddiginél nagyobb felbontású felvételeket tettek közzé a Marsról, melyek bárki számára tanulmányozhatóvá teszik a vörös bolygó felszíni részleteit.

Barangoljunk a bolygó felszínén
Mégis van élet a Marson?
http://index.hu/tudomany/urkutatas/fvm061207/

A NASA számtalan fotó áttanulmányozása után arra a következtetésre jutott, hogy az elmúlt években patakok csordogáltak a Marson. Akkor viszont folyékony víznek is kell lennie, ahol meg van víz, ott többnyire van élet is. A magyar csillagászok üdvözlik az amerikaiak felzárkózását.

Mégis van élet a Marson?
Víz után szaglásznak a Mars-kutató robotok
http://index.hu/tudomany/urkutatas/marsbot/

Az európai és az amerikai űrkutatók egyaránt június elején bocsátották útjukra a vörös bolygót felderítő robotjaikat: a Mars Express projekt részét képező Beagle 2-t az előbbiek, míg a NASA-terveket kivitelező Spirit-ot és (valamivel később) az "ikertestvér" Opportunity-t az utóbbiak.

Víz után szaglásznak a Mars-kutató robotok
Elindult a Marsra a második terepjáró
http://index.hu/tudomany/urkutatas/mrover0708/

Egy újabb műszaki hiba miatt kis késéssel ugyan, de - közép-európai idő szerint - kedd reggel röviddel öt óra után Cape Canaveralról útnak indították a második marsjárót.

Elindult a Marsra a második terepjáró
A Marsról fotózta a Földet az űrszonda
http://index.hu/tudomany/urkutatas/marsfoto0523/

A Mars térségéből készített, a Földet ábrázoló fényképet hozott honlapján nyilvánosságra az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA csütörtökön.

A Marsról fotózta a Földet az űrszonda
Vadnyugattá válhat a Mars
http://index.hu/tudomany/mars0913/

Egy vezető brit csillagász attól tart, hogy ha az állami expedíciók helyett magántőkéből utazó felfedezők látnak neki a Mars feltérképezésének, akkor újjáéledhet az egykori Vadnyugat, ahol a törvények fabatkát sem értek.

Vadnyugattá válhat a Mars
Marsbéli krónika
http://index.hu/kultur/scifi/vmars/

Kim Stanley Robinson Vörös Mars-ciklusa igazi bolygótörténelem: egy kolonizáció története. Az első külbolygó emberi betelepítésének olvasmányos, izgalmas krónikája.

Marsbéli krónika
Porvihar tombol a Marson
http://index.hu/tudomany/marsvihar/

A Mars Global Surveyor (MGS) szonda, amely 1997 óta kering a vörös bolygó körül, június közepe óta egy több száz kilométeres átmérőjű viharzóna képeit közvetíti. A csillagászok szerint a heves turbulencia az egész bolygót beterítheti.

Porvihar tombol a Marson
Összetörhetett a szonda
http://hvg.hu/vilag/00000000005412FB.aspx?s=24h

Szakemberek szerint a brit szonda a vártnál ritkább légkör miatt túl gyorsan lépett a bolygó légterébe.

Összetörhetett a szonda
Mars
http://csillagaszat.uw.hu/mars.html

A Mars a Földnél mintegy másfélszer távolabb van a Naptól, így fele annyi hõt kap, mint a Föld. De ez az egyetlen bolygó, amelynek légköre vagy nappali hõmérséklete hasonlít a Földére. A Mars átmérõje éppen csak valamivel nagyobb a földi átmérõ felénél, de tömege a Földének csak egy tizede, így a felszíni nehézségi gyorsulása a földinek kb. harmada.

Mars
Deimos
http://hu.wikipedia.org/wiki/Deimos

Naprendszerünkben a Naptól számított negyedik bolygó a Mars. A bolygónak két holdja van. Mind kettő kisméretűnek számít a Naprendszer holdjai között. Ezek a Phobos és a Deimos.

Deimos
Phobos (hold)
http://hu.wikipedia.org/wiki/Phobos_%28hold%29

A Mars felszíne és egyik holdja, a Phobos közötti távolság mindössze 5 760 km. Összehasonlításképpen: bolygónk és a Hold között 378 000 km ez a távolság. A Phobos méretei: 27,0x21,6x18,8 km, tömege 1,08x1016 kg, közepes sűrűsége 1,9 g/cm3. Mars körüli ellipszis alakú pályájának excentricitása 0,0210, fél nagytengelye 9 382 km. A pályasíkja csaknem egybeesik a bolygó keringési síkjával. A Phobos gyorsabban kering, mint ahogy a Mars egyszer megfordul a tengelye körül. A Marsot 7 h 39 m alatt kerüli meg, vagyis naponta háromszor, eközben kétszer kel fel a nyugati és kétszer nyugszik le a keleti égbolton.

Phobos (hold)
A két kisméretű hold
http://www.observatory.hu/index.php?ugras=hirolvaso&hirszama=40092&nyelv=0

A Marsnak két kisméretű holdja van, melyeket Asaph HALL fedezett fel még 1877-ben.

A két kisméretű hold
A Hold elfedi a Mars bolygót
http://www.parameter.sk/blog/bodok/holnap-hajnalban-hold-elfedi-mars-bolygot

A Holdról már a legrégebbi korok óta tudták, hogy közelebb van minden más égitestnél. Földkörüli keringése során ugyanis bolygónkról nézve mindig eltakar egy bizonyos égterületet (megközelítőleg 0.5 fok a Hold átmérője, s egy óra alatt nagyjából ekkora utat tesz meg az égbolton), s időről időre elfedi a pályája látóirányában levő csillagokat vagy éppenséggel a Napot, amikor is a napfogyatkozás jelensége következik be.

A Hold elfedi a Mars bolygót
Gravitációs katasztrófából származnak?
http://index.hu/tudomany/urkutatas/mars0730/

A Mars két holdja, a Phobos és a Deimos egy valaha létezett hatalmas hold törmelékei, véli egy amerikai csillagász. A nem sokkal a bolygó létrejötte után befogott holdat a Mars gravitációs mezeje egyszerűen szétzúzta, és a nagyobb darabok a bolygó felszínébe csapódtak. A kutató szerint ez vár a Phobosra is, a Deimoson viszont űrállomást lehetne létrehozni.

Gravitációs katasztrófából származnak?
Űrcél lesz a két hold
http://nol.hu/cikk/470865/

Felejtsük el a Marsot, inkább a vörös bolygó két apró holdja, a Phobos és a Deimos lehet az emberiség űrhódításának következő célpontja - hangzott el egy e heti kaliforniai konferencián. A tudósok szerint az első űrhajósok egy évtizeden belül leszállhatnak valamelyik marsi holdra.

Űrcél lesz a két hold
Milyennek látnánk a Mars két holdját a bolygóról?
http://www.geographic.hu/index.php/www.mtv.hu/index.php?act=napi&id=5611&PHP ...

A hosszú hegymászás után a Spirit megpihent a Husband Hill tetején, és az éjszakai égbolt megfigyelésével töltötte idejét. A robotgeológus szeptember 9-ei felvételei alapján készült a Mars két holdjának mozgását bemutató multimédia.

Milyennek látnánk a Mars két holdját a bolygóról?
Holdfogyatkozás a Marson
http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20051117holdfogyatkozas.html

A Spirit először örökített meg holdfogyatkozást a Mars egén. A jelenség során a Phobos nevű hold merült a Mars árnyékába, hasonlóan ahhoz, ahogy az a mi Holdunknál alkalmanként megfigyelhető.

Holdfogyatkozás a Marson
Hirdetések
Oldal leírása
mars.wyw.hu: Mars katalógus. Mars a vörös bolygó. Élet a marson, utazás a marsra, kutatás, holdjai, víz, mikrobák, marsjárók, meteoritok.
Gyűjteményünkben 209 válogatott mars témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Hirdetések
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez Google+

Aktív linkek: 209 | Várakozó linkek: 0 | Ajánlott linkek: 0 | Linkre kattintás összesen: 2936